Blog

Datacenter Managed Services Services

Digitale confetti: de toenemende complexiteit van technologie

5 feb 2019

Lijken investeringen in innovatie soms weinig meer op te leveren dan IT-platforms met steeds meer toeters en bellen? Ervaart u productportfolio’s en aanbestedingsrondes wel eens als alfabetsoep? Voelt u zich af en toe verdwaald in een jungle van services en providers? Kortom, ziet u door de bomen het bos even niet meer? In deze blog komen drie tactieken aan bod om het hoofd te bieden aan toenemende complexiteit en verwevenheid van technologie en business.

Frank Teegelbeckers door Frank Teegelbeckers

1: Verdeel en heers!

Zoals Gartner IT-fabrikanten met behulp van 2D magische quadranten opdeelt in nichespelers en marktleiders, zo kunt u IT-platforms met conceptuele 3D-kubussen functioneel onderverdelen in producten gespecialiseerd in snelheid (performance), wendbaarheid (agility) en gebruiksgemak (usability).

Toenemende complexiteit technologie

 

Ongetwijfeld lenen portfolio’s van Dell EMC of bijvoorbeeld Cisco zich ook voor een technisch minder specifieke en functioneel meer overzichtelijke onderverdeling. Echter, toegepast op platforms van NetApp, ziet het resultaat eruit zoals hieronder.

Toenemende complexiteit technologie

Floreert uw business en hoeft u niet meer overtuigd te worden dat toekomstbestendigheid van uw succes ook digitale transformatie van bedrijfsvoering blijft vereisen? Zolang IT de wereld blijft veranderen wilt u misschien effectiever digitaal transformeren en zo IT gebruiken als hefboom om uw succes naar het hoogste niveau te tillen. Klinkt abstract? Niet voor Coolblue bijvoorbeeld. De webshop dankt haar succes niet (alleen) aan menselijke factoren zoals teamwork, klantvriendelijke medewerkers en kooplustige consumenten. Ze dankt haar mega succes vooral ook aan technologische factoren, zoals digitale transformatie en gamificatie. Bijvoorbeeld haar strategische transitie naar one-domain-hosting en digitale confetti bij bestellingen fungeren als hefboom om bedrijfsefficiëntie en bedrijfsimago naar een steeds hoger niveau te tillen.

Zijn urgentie en technische knelpunten van digitale transformatie u voldoende bekend, bijvoorbeeld trage, inflexibele, of beheer- en onderhouds- kortom kapitaalintensieve platforms, dan helpt een verdeel en heers tactiek zoals hierboven om de beste oplossing te kiezen uit een zee van producten en features.

2: Vergroot de afstand!

Leuk of niet, business en technologie zijn onlosmakelijk verbonden. Daarom is het opportuun om het beste uit uw platforms te halen, en dat is mensenwerk. Of IT nu uw corebusiness is of niet, loskoppeling van business en technologie is dé manier om te excelleren. Klinkt paradoxaal? Toch  wordt het grootschalig concreet al op drie complementaire manieren gedaan.

Ten eerste, hardwarematige disrupties zoals defecte media, interfaces en zelfs processors in Software Defined Platforms (SDP) zijn nondisruptief voor vitale bedrijfsapplicaties en transparant voor eindgebruikers. Praktisch betekent dit dus functionele ontkoppeling tussen business en cloud-technologie, private en public.

Ten tweede, naast deze functionele scheiding tussen bedrijfsprocessen en hardware, implementeert public cloud ook een fysieke scheiding tussen business en data. Voordeel hiervan is nog meer ontzorging door delegering van data availability en information security.

De derde manier om technologie en business te ontkoppelen, is managed services. Het bundelt de voordelen van private en public cloud. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden.

managed services

Toegegeven, heeft u voornamelijk legacy platforms, dan garandeert zelfs managed services geen optimale performance. En ook de wendbaarheid van public cloud, wat u daarin wel en niet kunt doen met uw data, hangt af van gekozen resources en features. Het concept hierboven is inderdaad een simplificatie. Juist daarom helpt het om het hoofd te bieden aan toenemende complexiteit. Verder zijn SDP, de cloud en a fortiori managed services concrete oplossingen voor bedrijven die worstelen met de verwevenheid van technologie en business.

3: Omarm digitale transformatie!

Wanneer een IT-beslisser anno 2019 nog vraagt wat het nut van digitale transformatie is, dan is dat een beetje als een muziekliefhebber, die vraagt wat jazz is.

Digitale transformatie is niet alleen goed of noodzakelijk. Het is urgent!

Is het business model succes naar het hoogste niveau tillen om digitaal darwinisme te overleven, dan is de strategie digitale transformatie, en zijn onderverdeling van oplossingen en scheiding tussen technologie en business tactieken om effectief digitaal te transformeren. Een magische formule voor digitale transformatie bestaat echter niet. Digitaal transformeren doe je samen ‘on the fly’.

Geïnteresseerd?

Frank Teegelbeckers
Neem contact op met onze specialist Frank Teegelbeckers

Frank Teegelbeckers is tien jaar Datacenter Engineer bij Telindus Technical Operations. Daarvoor was hij drie jaar werkzaam als Storage Engineer bij NetApp en vijf jaar als Server en Netwerk Engineer bij HP. Frank kenmerkt zich door zijn pragmatische benadering van acute verstoringen en door zijn systematische aanpak van terugkerende technisch-operationele problemen. Hij heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in performance optimalisatie, virtualisatie en software defined storage. Frank is geboren en getogen in een Limburgs dorpje, getrouwd met een Moskovita, vader van een puberende dochter, en houdt verder van reizen, tuinieren en barbecueën met vrienden en familie.

geen reacties
Plaats een reactie