Blog

Datacenter

De standaard in storage is flexibel, proactief en eenvoudig

11 apr 2019

Opslagsystemen blijven zich verder ontwikkelen. De nadruk ligt hierbij niet alleen op schaalbaarheid, performance en capaciteit. Ook het beheer zien we steeds gebruikersvriendelijker en flexibeler worden. In dit kader is het goed om de innovaties rondom de Unity storage-systemen van Dell nader toe te lichten. Dan zie je dat zaken als een geïntegreerde gebruikersinterface, flexibele implementatie, uniforme gegevensbeveiliging, disaster recovery en proactief onderhoud voor iedere organisatie realiteit zijn.

Duncan van Wijk door Duncan van Wijk

Dell Technologies Unity Series

De Unity is een van de storage-oplossingen van Dell Technologies, die zijn waarde blijft bewijzen. Het systeem is bedoeld als midrange-oplossing, voor remote of branche offices en voor workloads die niet te zwaar op het budget mogen drukken. Het wordt geleverd als stand-alone storage-systeem of als onderdeel van een converged-oplossing zoals VxBlock. Naast een All Flash versie is er ook een Hybride versie en een Virtuele editie (VSA), die in de cloud ondersteund wordt (Unity Cloud Edition). De besturing op alle systemen is gelijk, waardoor geen afbreuk gedaan wordt aan functionaliteit van de verschillende varianten. Het Unity-systeem heeft in de afgelopen jaren de nodige aanvullingen gehad. Tijd voor een update.

Unity OE 4.4

 

MetroSync for Unity

Een belangrijk component is MetroSync for Unity. Dit is feitelijk een set aan features die een file disaster recovery-oplossing biedt. De mogelijkheid van een synchrone file replicatie biedt vooral veel voordelen voor disaster recovery.

De features zijn:

  • NAS server en file systeem synchrone replicatie
  • File synchrone replicatie support voor snapshots
  • Sync Replicated snapshot schedule replicatie
  • Cabinet-level unplanned failover van file-based replicatie sessies
  • Asynchrone replicatie naar een derde site

MetroSync for Unity

SAN Copy Pull / 3rd party migration voor block

De third-party system migratie feature gebruikt SAN Copy Pull om block resources te migreren. Hiermee kun je resources zoals LUN’s, volumes en virtual disks, inclusief de configuratiedata, van een third-party source block opslagsysteem migreren naar standalone LUN’s of VMFS Datastores op een destination Dell EMC Unity (V4.4)

Two-way NDMP Backups naar Tape Library’s

Voor degene die NDMP gebruiken om naar tape te schrijven is het goed om te weten dat Unity met deze versie ook two-way backup ondersteunt van het Unity system naar een Tape Library Unity (TLU) via fibre channel (FC) verbindingen.

Unity OE 4.5

 

Unity VSA HA with optional Tie-breaker Node (TBN)

Met deze release biedt de Professional Edition van Unity VSA de mogelijkheid om twee ‘storage processors’ op twee verschillende nodes uit te rollen voor high availability. Door op twee verschillende ESXi servers een Unity VSA te installeren, krijg je een high available systeem. Als een node uitvalt, kunnen de resources automatisch beschikbaar gemaakt worden op de andere node. Deze feature minimaliseert downtime terwijl VMware HA de uitgevallen node kan herstarten op een andere ESXi server in het cluster.

De optionele Tie-breaker Node (TBN) software voorkomt situaties waarin een split-brain scenario mogelijk is.

Dell EMC UnityVSA

Datareductie verbeteringen

Deze release heeft een optionele ‘Advanced Deduplication switch’ die de deduplicatiemogelijkheden van het Data Reduction algoritme uitbreidt. Deze zet een extra stap in het deduplicatieproces door 8kb blokken te dedupliceren van een LUN of filesysteem. Geavanceerde deduplicatie kan alleen maar aangezet worden als datareductie eerst is aangezet.

De Advanced Deduplication switch is alleen aanwezig op de Unity All-Flash 450F, 550F, en 650F systemen met OE version 4.5 of later en werkt alleen met dynamic pools.

File-level Retention

File-level Retention (FLR) wordt nu ook ondersteund op Unity-systemen. FLR beschermt files tegen verandering of verwijdering via het CIFS/SMB-, NFS-, of FTP-protocol. Dit is gebaseerd op een specifieke retentie policy. FLR wordt aangezet tijdens het aanmaken van het file-systeem. FLR is beschikbaar in twee versies; Enterprise (FLR-E) en Compliance (FLR-C).

Unity MetroSync Manager

De Unity MetroSync Manager (MSM) is een Windowsapplicatie die gebruik maakt van de Unity MetroSync feature om bi-directioneel de status te monitoren van twee sites, die zijn geconfigureerd met MetroSync sessies. Site A, als Site A een MetroSync source is, en Site B, als Site B ook een MetroSync source is. MetroSync Manager triggert een automatische failover van een Unity-systeem (een system level failover) naar het andere Unity-systeem, gebaseerd op een system of storage pool probleem waardoor de NAS-client niet meer bij zijn data kan.

Dell Technologies World

Begin mei wordt Dell Technologies World weer gehouden in Las Vegas. Traditie is wel dat tijdens deze conferentie aankondigingen gedaan worden over nieuwe hardware- en softwarefunctionaliteiten. Wie weet wat we daar over de midrange-serie te horen krijgen. Feit is dat de Unity nog steeds van grote waarde is.

ITaaS

Voor Telindus zijn de nieuwe features een welkome aanvulling. Wij leveren onder andere IT-diensten (ITaaS) aan een groot aantal bedrijven en de extra functionaliteiten die wij hiermee kunnen bieden zijn daarmee van meerwaarde voor de klant. Bijvoorbeeld het synchroon kunnen opslaan van data op storage niveau is een veel gehoorde vereiste/wens van de Nederlandse klant. Dat kunnen wij nu dus realiseren met meerdere systemen, afhankelijk wat het beste past bij de klantsituatie.

Dit was een greep uit de nieuwe functionaliteiten van de Unity OE. Een uitgebreide lijst is te vinden op de website van DellEMC. Voor andere vragen of meer weten? Neem contact op met de experts van Telindus.

Geïnteresseerd?

Duncan van Wijk
Neem contact op met onze specialist Duncan van Wijk

Duncan van Wijk is Datacenter Consultant bij Telindus. Na jaren als trainer gewerkt te hebben op het gebied van data storage en backup is Duncan inmiddels al een flinke tijd werkzaam als consultant. Zijn technisch inhoudelijke kennis stelt hem in staat om problemen snel te herkennen en met een oplossing te komen, zonder daarbij het overall-plaatje uit het oog te verliezen. Duncan is klantgericht en denkt niet vanuit één antwoord, maar combineert liever meerdere antwoorden om tot de optimale oplossing te komen. Daarbij kijkt hij het liefst over grenzen heen. Misschien komt dit wel voort uit zijn liefde voor muziek, concerten en festivals. Hierin is zijn smaak namelijk ook grensoverschrijdend.

geen reacties
Plaats een reactie