Blog

Connectivity

De sociaal-economische impact van 5G op uw organisatie

22 mei 2019

“Toe aan een nieuwe radio? Dan bent u bij Telindus aan het juiste adres! Onze nieuwste modellen ontvangen de meeste zenders en hebben de beste geluidskwaliteit. Wij bieden ze aan voor de laagste prijs en met de langste garantie.” Meer nog dan deze nepadvertentie, zal 5G de komende jaren uw aandacht trekken.

Frank Teegelbeckers door Frank Teegelbeckers

5G ofwel NR voor New Radio is de opvolger van 4G ofwel LTE, respectievelijk 3G ofwel UMTS, 2G ofwel GSM en 1G ofwel NMT. Met 5G wordt uw vrije tijd nog leuker. U kunt bijvoorbeeld sneller gamen en video’s streamen. . Maar wat gaat 5G betekenen voor uw business en de waardeketen van uw organisatie? En hoe maakt 5G innovaties mogelijk? In 2016 blikte mijn collega Albert in zijn blog al vooruit op de mogelijkheden van 5G. Hieronder ga ik dieper in op de impact van technologie op drie belangrijke bedrijfssectoren.

1. Financiële sector

Een voorbeeld van innovatieve financiële dienstverlening met 5G, is persoonlijke assistentie van een bankmedewerker via mobiele videoconferenties. Mensen hoeven dan niet meer naar de bank te gaan. Andere voorbeelden zijn contactloos betalingsverkeer en biometrische creditcard authenticatie. ABN AMRO heeft al ‘wearables’ voor contactloos betalen geïntroduceerd. Mastercard en VISA zijn bezig met pilots in Amerika en Europa. Smartwatches voor financiële transacties en creditcards met biometrische authenticatie kunnen met 5G verbinding maken met de cloud voor meer geheugencapaciteit en rekenkracht. Extra memory en compute faciliteren minimale ‘false negatives’ en volautomatische multifactor authenticatie. Transacties worden soepeler en gemakkelijker als vingerafdrukken beter worden herkend. Ze worden veiliger als die authenticatie wordt aangevuld met bijvoorbeeld automatische gezichts- of spraakherkenning. Verder aangevuld met AI ofwel kunstmatige intelligentie in de cloud, kan een virtueel financieel adviseur via 5G mensen ook assisteren bij hun aankopen. 5G biedt niet alleen talloze mogelijkheden aan (bancaire) instellingen en hun klanten, maar ook aan finance professionals. Schade experts kunnen bijvoorbeeld snel veel foto’s versturen, zodat verzekeraars claims met AI vlotter en objectiever afhandelen. Hoe dan ook, de toekomst van financiële services is mobiel.

2. Gezondheidszorg

5G gaat ook de zorgsector drastisch veranderen. MRI en PET scans kunnen meteen, zonder urenlange wachttijden, verstuurd worden voor specialistische analyse. AI, en dan met name zelflerende algoritmes voor diagnoses, vereisen snelle aanlevering van data. 5G maakt dat mogelijk en daarmee eveneens snellere diagnoses en telegeneeskunde. Niet alleen kunnen patiënten thuis met IoT en 5G veilig en realtime gemonitord worden, ze kunnen er ook behandeld worden. Chirurgische robots, aangestuurd door ervaren specialisten, opereren patiënten straks op afstand over tactiel internet. Het beperkt wacht- en reistijden en beddentekorten. Snellere persoonlijke en preventieve zorg bevordert ook patiënttevredenheid. Ziekenhuizen gaan door digitalisering en 5G-connectiviteit steeds meer fungeren als datacenter en dokters als datawetenschapper.

3. Industrie 4.0

Recent was ik in Hamburg voor een lo-tec training. Tijdens de lunchpauze liepen we met de docent naar een restaurant en moesten we het trottoir delen met zelfrijdende karretjes. De docent legde uit dat het om een proef ging met hi-tec pakketbezorging. 5G is een vereiste voor zelfrijdende voertuigen. Het zal logistiek en transport in heel Europa en daarbuiten in de afzienbare toekomst onherkenbaar veranderen. Niet alleen levering, maar ook fabricage van producten staat aan de vooravond van een revolutie. 5G geeft Industrie 4.0 meer momentum. Het faciliteert bijvoorbeeld realtime adaptieve productie en, specifieker, automatische gegevensuitwisseling tussen productiesystemen over landsgrenzen heen.

Futuristisch als het nu misschien nog lijkt, wordt 5G door meer spectrale efficiëntie met Massive MIMO en meer bandbreedte met mmWave, straks dé katalysator van ongekende sociaal-economische transformatie. Telindus en onze technologiepartners vormen een gezond ecosysteem om u te helpen bij deze digitale tranformatie. Samen realiseren we uw gefaseerde transitie naar hybrid cloud, en bouwen we een brug tussen cloud en edge. Meer hierover weten? Neem gerust contact met mij op.

Geïnteresseerd?

Frank Teegelbeckers
Neem contact op met onze specialist Frank Teegelbeckers

Frank Teegelbeckers is tien jaar Datacenter Engineer bij Telindus Technical Operations. Daarvoor was hij drie jaar werkzaam als Storage Engineer bij NetApp en vijf jaar als Server en Netwerk Engineer bij HP. Frank kenmerkt zich door zijn pragmatische benadering van acute verstoringen en door zijn systematische aanpak van terugkerende technisch-operationele problemen. Hij heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in performance optimalisatie, virtualisatie en software defined storage. Frank is geboren en getogen in een Limburgs dorpje, getrouwd met een Moskovita, vader van een puberende dochter, en houdt verder van reizen, tuinieren en barbecueën met vrienden en familie.

geen reacties
Plaats een reactie