Blog

Connectivity Datacenter Security

Dark fiber tussen je locaties en datacenters is voordelig en veilig, toch?

16 mei 2019

De meeste ziekenhuizen, GGZ- en andere zorginstellingen maken gebruik van dark fiber-verbindingen voor het aan elkaar koppelen van ICT-infrastructuren. Dark fiber is snel, relatief voordelig en alleen aangelegd voor jou als gebruiker. Maar wie verder kijkt, ziet toch ook kwetsbaarheden. In deze blog zoek ik deze kwetsbaarheden voor je uit.

Rob Blokzijl door Rob Blokzijl

Dark fiber, wat is het?

Dark fiber is een glasvezelnetwerk van hoge kwaliteit. De voordelen zijn legio: lage demping en latency, kabels bevinden veelal ondergronds waardoor externe invloeden tot een minimum beperkt worden en je kunt spreken van vrijwel onbeperkte bandbreedtes.

Het gebruik van de verbindingen is eenvoudig. Je sluit beide zijden van de dark fiber glasvezelverbinding aan op je eigen netwerkapparatuur. Of je stapelt toepassingen op basis van DWDM-technieken om te besparen op het aantal glasvezels. DWDM staat voor Dense Wavelength Division Multiplexing en maakt het mogelijk om data over meer dan tachtig kanalen over lange afstanden te transporteren. De technologie maakt gebruik van slechts één vezelpaar voor het doorsturen van meerdere informatiestromen tegelijkertijd. In de praktijk betekent dit dat er over één glasvezelverbinding meerdere signalen of kleuren op verschillende golflengtes verstuurd kunnen worden.

Zware bestanden

Met DWDM is dus niet voor iedere verbinding een aparte lijn nodig, waardoor de complexiteit en kosten flink omlaag gaan. Met dark fiber en DWDM transporteer je het dataverkeer van je server- én je storage-omgeving(en) via verschillende verbindingen van 10, 40 of 100 Gb/s over slechts één glasvezel. Voor veel zorginstellingen, die steeds vaker zware bestanden – zoals beeld en video – te verwerken krijgen, is dark fiber en DWDM dan ook een uitkomst. Er is echter wel een kanttekening.

Kwetsbare verbinding

Veel gebruikers denken dat een dark fiber verbinding tussen twee vestigingen per definitief veilig is. Zij baseren zich hierbij enerzijds op de wetenschap dat de glasvezelkabel voor bijna 100 procent onder de grond ligt en anderzijds op het feit dat deze alleen voor jouw locatie is neergelegd. Waar zij echter aan voorbij gaan, is dat de glasvezel ooit een keer uit de grond komt. In de kelder van je bedrijfspand of in de (openbare) parkeergarage van de instelling. Los daarvan is de glasvezel ook binnen het tracé op meerdere locaties benaderbaar. Dit maakt de verbinding als geheel kwetsbaar.

Aftappen en meekijken

Kwaadwillenden kunnen eenvoudig je dark fiber verbinding aftappen en ‘meekijken’ met datgene wat wordt verstuurd. Apparatuur kun je voor niet meer dan 150 euro eenvoudig aanschaffen. Patiëntgegevens uit je EPD-systeem of vertrouwelijke stukken die gewisseld worden door leden van de Raad van Bestuur zijn hierdoor inzichtelijk voor derden. In potentie ligt hier dus een groot risico. Niet alleen in termen bedrijfsrisico’s maar ook in het kader van compliance voor AVG en industriestandaards. Een technologische infrastructuur die compliant is en bestand is tegen cyberaanvallers begint bij een veilige glasvezelverbinding.

Onderstaande video geeft een indruk hoe eenvoudig het is om mee te kijken op uw dark fiber verbinding:

End-to-end encryptie

Wij adviseren niet alleen te investeren in netwerkoplossingen, maar maak ook in de beveiliging ervan door het toepassen van end-to-end encryptie. Beveiliging van losse deeloplossingen zijn foutgevoelig en tijdrovend in beheer. Door een DWDM-oplossing te combineren met end-to-end encryptie bespaar je op het aantal dark fiber verbindingen en creëer je een veilige koppeling tussen locaties en datacenters. Maak je al gebruik van een DWDM-oplossing en heb je interesse in het optimaliseren van de beveiliging van deze datastromen? Telindus is de Optical Networking specialist in de Benelux en is expert op dit vlak.

Geïnteresseerd?

Rob Blokzijl
Neem contact op met onze Access- specialist Rob Blokzijl

Rob Blokzijl is Account manager Healthcare binnen Telindus. Hij is al meer dan 20 jaar actief in adviserende functies en heeft veel ervaring opgedaan bij enkele IT-dienstverleners. Na een aantal jaren van Sales Management en Directie functies doet Rob al weer ruim een jaar wat hij echt leuk vindt; samen met de klant zoeken naar de beste passende oplossing of Managed Service.
Binnen het segment Healthcare (Cure en Care) zien wij dat de digitale transformatie steeds meer nieuwe toepassingen brengt en daarmee ook steeds meer gaat vragen van de ICT-infrastructuur en de effectieve beveiliging daarvan. Telindus biedt een prachtig portfolio welke goed aansluit bij ziekenhuizen, GGZ organisaties en zorginstellingen. Steeds vaker wordt Telindus gezien als echte kennisorganisatie, waarbij het dienstenportfolio mede door enkele recente overnames alleen maar completer én unieker is geworden.
Naast zijn gedrevenheid om van alle oplossingen en diensten inhoudelijk voldoende kennis op te bouwen om adequaat te reageren op uitdagingen bij klanten, sport hij met plezier in de avonduren en kijkt hij graag naar een goede serie of film.

geen reacties
Plaats een reactie