Blog

Cloud

Cloud: gewoon weer een hoop blabla?

13 jul 2015

Zo, dit is mijn allereerste blog binnen ons subdomein ‘Datacenter’. Samen met een groot aantal van mijn collega’s ga ik schrijven over zaken die je nu of in de toekomst tegenkomt in het datacenter. Zo ga ik in een serie van periodieke blogs aandacht besteden aan het fenomeen Cloud Enablement van het datacenter.

Eric Otten door Eric Otten

Cloud Enablement van het datacenter, klinkt goed toch? Maar is dat niet gewoon weer een hoop cloud blabla? Diegenen die ooit een presentatie van mij hebben bijgewoond, hebben onderstaande Dilbert-cartoon ongetwijfeld voorbij zien komen.

cloud
Ik vind dit namelijk een heel goed voorbeeld van de vlucht die de term cloud (computing) de afgelopen jaren genomen heeft. Werkelijk iedereen heeft namelijk wel iets te zeggen over cloud. Maar hoe bepaal je nu uiteindelijk wie er daadwerkelijk iets van toegevoegde waarde te zeggen heeft?

Want is het je weleens opgevallen hoeveel reclame er de laatste tijd wordt gemaakt op radio en tv voor cloudoplossingen?  Op tv kom ik eerlijk gezegd niet veel meer tegen dan de internationale filmpjes van Microsoft over hoe onmisbaar hun cloud is voor het verbeteren van onze wereld. Maar als ik onderweg ben naar klanten word ik zo’n beetje ieder half uur door een zoetgevooisde vrouwenstem op de radio verleid om zo snel mogelijk mijn IT naar de cloud te brengen. En niet alleen op BNR, nee zelfs op Radio 538 is er geen ontkomen meer aan.

Alles wordt teruggebracht naar cloud
Enkele weken geleden was ik één van de sprekers op het Computable Seminar in de Jaarbeurs. Aangezien Telindus één van de sponsors was, kreeg ik van tevoren te horen waar de andere sprekers het over zouden gaan hebben. Een kort overzicht van de onderwerpen: het naar de cloud brengen van IT, het uit de cloud terughalen van IT, het ontwikkelen van een eigen cloud of het delen van de ervaringen die men met de implementatie van cloud had opgedaan. Nu moet je weten dat het centrale thema van de dag ‘Hybride Infrastructuren’ was en welke kansen deze zouden bieden binnen het datacenter. Het was dan ook opvallend om te zien hoe snel alles weer werd teruggebracht naar het onderwerp cloud, wat (slechts) als een subthema gedefinieerd was.

Al deze ervaringen geven mij het idee dat de cloud steeds meer wordt neergezet als doel: zet je omgeving in onze cloud en je bent van alle problemen en verantwoordelijkheden verlost.

“He who controls your data, controls your IT universe”
Science Fiction-liefhebbers kennen ongetwijfeld deze quote van één van mijn favoriete schrijvers, Frank Herbert, uit zijn boekenserie Dune: “He who controls the spice, controls the universe”. Vandaag de dag zou je kunnen zeggen: “He who controls your data, controls your IT universe”. Als jouw data uiteindelijk bij een provider staat, is deze in staat je te verplichten nog meer aanvullende diensten af te nemen. De strijd om jouw en mijn data lijkt dus in alle hevigheid losgebarsten te zijn.

Is het daarom niet verstandiger om eens een paar stappen terug te doen en te kijken wat er nodig is om op een goede manier van cloudtechnieken in het datacenter gebruik te maken? Want wat is nu precies een cloud? Er bestaan namelijk legio begrippen en beschrijvingen van wat cloud computing is en op welke manieren je deze kunt afnemen.

Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) heeft hier standaarden voor gedefinieerd die wereldwijd geaccepteerd worden:

cloud 2
Veel belangrijker nog dan kijken of je eigen datacenter aan deze karakteristieken voldoet om het vervolgens een private cloud te noemen, is om te bepalen wat cloudtechnieken (en karakteristieken) precies voor waarde kunnen toevoegen aan je IT-dienstverlening.

IT-dienstverlening, het woord zegt het al: welke diensten wil/moet je als IT-afdeling aan je interne en/of externe gebruikers leveren om de bedrijfsdoelstellingen te halen. Ga daar eerst eens over nadenken! Als je dat namelijk goed in kaart hebt gebracht, kun je bepalen of, en zo ja op welke manier je cloud hiervoor in kunt zetten.

Mijn eindconclusie voor deze eerste blog: cloud is een middel en geen doel! En voor ieder middel geldt: wat wil je er mee bereiken? Ik ben dan ook erg benieuwd wat jullie gedachten hierover zijn.

Volgende keer: IT as a Service, en waarom geen enkele cloudprovider deze dienst levert!

Geïnteresseerd?

Eric Otten
Neem contact op met onze Cloud- specialist Eric Otten

Eric Otten is Datacenter Consultant en Cloud (ITaaS) Architect bij Telindus. Dankzij zijn jarenlange ICT-ervaring, waarvan de laatste 10 jaar bij Telindus, heeft Eric een breed scala aan bewezen expertises ontwikkeld op het gebied van (converged) datacenteroplossingen van onder andere Cisco, EMC, NetApp en VMware. Eric vervult dan ook bij veel bedrijven een rol als trusted advisor. Sinds 2013 is Eric gecertificeerd Cloud Architect, waardoor hij klanten kan adviseren over het leveren van IT as a Service en de bijbehorende transformatie van IT-afdelingen om beter aan te kunnen sluiten bij de vraag vanuit de business. Eric is coauteur van de whitepaper ‘Van A naar Cloud: Hoe ver is uw organisatie in de transitie naar IT as a Service?’.

Naast zijn gedrevenheid om Cloud in het juiste perspectief te zetten, vindt hij in zijn privéleven de tijd om te genieten van gezin, (hardere) rockmuziek, films, mountainbiken, discgolf en tennis. Voor zowel privé als zakelijk geldt voor Eric: “Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!’

6 reacties
Plaats een reactie
Eric Otten - 9 december 2015

Bedankt voor je reactie, André. Het vervolg op deze blog vindt je hier: http://www.telindus.nl/itaas-denken-als-een-cloudprovider/ Benieuwd wat je (jullie) hiervan vinden.

Eric Otten - 9 december 2015

Dank voor je reactie, Kris. Op het gebied van Cloud hebben we allemaal nog een hoop te leren, vind ik.

André van Vlaanderen - 9 december 2015

Duidelijk geschreven, dat zie je vaak anders. Ik kijk uit naar je volgende artikel.

Kris Driessens - 9 december 2015

Zelfs voor een leek als ik een duidelijk en interessant blogje. Top!

Eric Otten - 10 september 2015

Beste Bouwmeester, Bedankt voor je reactie. Binnenkort het vervolg: "geen XaaS zonder ITaaS". Ben benieuwd wat je daarvan vindt.

Bouwmeester - 10 september 2015

Nuchter en helder.