Blog

Cloud

Cloud enablement: wat is jouw koe?

16 nov 2016

De 2016-edities van Storage Expo, Info Security en Tooling Event zitten er weer op. Zij die bij ons op de stand zijn langsgekomen of bij mijn presentaties of die van mijn collega Harm de Haan aanwezig zijn geweest, zullen het ongetwijfeld zijn opgevallen: er werd een prominente plaats ingenomen door…jawel, een koe. Maar wat heeft een koe met digitalisatie, cloud en IT te maken?

Eric Otten door Eric Otten

Koeien, digitalisatie en de cloud
Het begon allemaal met een blog van mijn collega Jos Vulto, die op bezoek ging bij een kennis die zijn melkveehouderij volledig geautomatiseerd had. Voeren, melken, de controle op de gezondheid van de koeien en het toedienen van medicatie gaat volledig geautomatiseerd en is gebaseerd op data die via de halsband van de koe wordt verzameld. Jawel een heuse Fitbit voor koeien. Een monitoring and control station in een koeienstal, is wellicht het laatste waar je aan denkt bij de agrarische sector.

Wat heeft een koe met digitalisatie, cloud & IT te maken? Lees het in de nieuwste blog van Telindus

Het thema voor de Storage Expo 2016 was een Data Centric World. Dit was voor ons aanleiding om een levensgrote koe op onze stand te zetten, geen echte uiteraard. Ik had het voorrecht om op beide beursdagen een presentatie te mogen houden over ‘De vijf randvoorwaarden om van IT een business enabler te maken’, waar de koe ook in terugkeerde als voorbeeld.

IT voldoet niet aan de business; cloud is de oplossing
In de gesprekken na afloop van mijn presentaties en op de stand kwam heel sterk naar voren dat iedereen wel begrijpt dat IT in de digitale wereld waarin wij leven meer moet bijdragen aan de business, maar dat heel veel bedrijven en instellingen zoekende zijn naar de juiste aanpak. Is het dan vreemd dat cloud, vooral door mensen die IT alleen als een kostenpost zien, wordt beschouwd als heilige graal die alle IT-problemen gaat oplossen?

De rol van IT moet beter zichtbaar worden, vooral in positieve zin. We zien in de praktijk genoeg voorbeelden van IT-afdelingen die de wensen van de business niet snel genoeg kunnen invullen. Een voorbeeld is Shadow-IT dat de kop op steekt, met onvoorziene impact op kosten en security.

Cloud is een middel en geen doel
Ik heb het al in mijn eerdere blogs gemeld: cloud is een middel en geen doel! Maar hoe bepaal je nu of cloud specifieke voordelen heeft als het gaat om betere aansluiting op de businessvraag? En hoe geef je onderbouwd tegengas aan veelal ongefundeerde uitspraken als: “De cloud is goedkoper, eenvoudiger en beter te voorspellen?” “Kan het niet veel efficiënter vanuit een eigen datacenter met een infrastructuur in eigen beheer?”

Inzicht in IT versterkt de business
Ik denk dat het valt of staat met de belangrijkste randvoorwaarde die ik heb geschetst: inzicht in je IT! Niet alleen op het gebied van gebruik en verbruik, maar zeker ook qua kosten. Vooral dat laatste wordt nog wel eens uit het oog verloren. Er zijn maar weinig IT-afdelingen die exact van dag tot dag kunnen aangeven wat hun IT-omgeving kost. Al helemaal niet als je daar ook de beheerkosten en eventuele andere verborgen kosten bij wilt betrekken.

Met het juiste inzicht kun je ook bepalen hoe je het IT-beheer eenvoudiger kunt maken. Het automatiseren van repetitieve tijdrovende zaken levert meert tijd en budget op. Dit helpt om zo je IT-resources op de juiste manier in te te zetten. Niet om te snijden in je IT-afdeling, maar om meer te doen met de mensen die de IT-afdeling vormen. Een verschuiving qua inspanningen van het in de lucht houden van je IT-infrastructuur (keeping the lights on) naar meedenken, optimaal aansluiten en zelfs vooruitlopen op de business met IT.

Focus op mens en proces
Bijna iedere IT-uitdaging is technisch op te lossen en om te zetten naar een succes, met de juiste infrastructuur, al dan niet met cloud als middel en de juiste partner die hierin ondersteunt en ontzorgt. Wanneer je minder tijd besteed aan- en zorgen hebt over het dagelijkse IT-beheer, komt er meer tijd beschikbaar om strategisch na te denken over IT en toegevoegde waarde voor de business. Leg hierbij de focus op mensen en processen, die zijn belangrijker dan het technologische aspect. Op die manier ga je van IT als kostenpost naar IT als business enabler met toegevoegde waarde!

Terug naar de IT-koeien
Het voorbeeld van de melkveeboerderij is treffend in dit hele verhaal: de juiste inzet van IT in de drang naar meer efficiëntie in productiviteit van melkkoeien, zonder het welzijn van de dieren uit het oog te verliezen. Met andere woorden: wat kan IT toevoegen aan mijn specifieke business? Of je nu werkzaam bent in de agrarische sector, de overheid, healthcare, finance, educatie of enige andere industrie: een passende strategie om IT op de juiste manier in te zetten is cruciaal om de business te ondersteunen.

Daarom ook aan jou de vraag: wat is jouw koe? We gaan hier graag met je over in gesprek om te kijken wat voor jou de juiste strategie is om met IT de business te ‘enablen’.

Geïnteresseerd?

Eric Otten
Neem contact op met onze Cloud- specialist Eric Otten

Eric Otten is Datacenter Consultant en Cloud (ITaaS) Architect bij Telindus. Dankzij zijn jarenlange ICT-ervaring, waarvan de laatste 10 jaar bij Telindus, heeft Eric een breed scala aan bewezen expertises ontwikkeld op het gebied van (converged) datacenteroplossingen van onder andere Cisco, EMC, NetApp en VMware. Eric vervult dan ook bij veel bedrijven een rol als trusted advisor. Sinds 2013 is Eric gecertificeerd Cloud Architect, waardoor hij klanten kan adviseren over het leveren van IT as a Service en de bijbehorende transformatie van IT-afdelingen om beter aan te kunnen sluiten bij de vraag vanuit de business. Eric is coauteur van de whitepaper ‘Van A naar Cloud: Hoe ver is uw organisatie in de transitie naar IT as a Service?’.

Naast zijn gedrevenheid om Cloud in het juiste perspectief te zetten, vindt hij in zijn privéleven de tijd om te genieten van gezin, (hardere) rockmuziek, films, mountainbiken, discgolf en tennis. Voor zowel privé als zakelijk geldt voor Eric: “Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!’

geen reacties
Plaats een reactie