Blog

Access Orchestration

Cisco Live; het intuïtieve netwerk is de toekomst

25 jul 2017

Onlangs was ik aanwezig bij Cisco Live US. En zoals ik al aangaf in mijn vorige blog, was dit een must-be event voor iedereen die wil bijblijven in de IT-ontwikkelingen. Maar het is ook zeker de moeite waard om op de hoogte gebracht te worden van de netwerktechnologieën. In deze blog ga ik dan ook verder in op de netwerk-ontwikkelingen die Cisco op de planning heeft staan en deel ik een aantal indrukwekkende feiten en weetjes.

Michael Stolwijk door Michael Stolwijk

Bedrijfsdata: overal, altijd en veilig

Tijdens de keynotes legde Chuck Robbins (CEO Cisco Systems) uit welke strategie Cisco het komende jaar volgt. Dit jaar draait het allemaal om ‘The network Intuitive’. Met dit thema wordt de focus gelegd op het automatiseren van het campus-LAN om een data en context driven netwerk te maken. Cisco DNA Center is hierin de centrale spil met koppelingen naar Cisco ISE en Cisco Analytics. Configuraties worden dynamisch gepushed naar de netwerkcomponenten die op hun beurt weer telemetriedata naar het DNA Center sturen. Zo ontstaat uiteindelijk het zelflerende en self-healing netwerk. Een integraal onderdeel van dit netwerk is ook de holistische benadering van security in het netwerk zoals Cisco deze heeft gedefinieerd. Voor de eindgebruiker resulteert dit in een netwerk waar je overal en altijd veilig bij je bedrijfsdata kan komen.

Beveiliging op Apple endpoints

Een belangrijke gast tijdens de keynotes was de CEO van Apple, Tim Cook. Hij bevestigde de samenwerking tussen Cisco en Apple met de bekendmaking van Clarify. Dit is de Apple-benaming voor het gebruik van Cisco AMP (Advanced Malware Protection) voor endpoints en Umbrella (DNS-beveiliging) op de Apple endpoints.

World of Solutions; programmeren, automatiseren en orkestreren

De World of Solutions is het deel van Cisco Live waar alle infrastructuurleveranciers een stand hebben. Hier worden producten getoond en sessies gegeven over specifieke onderwerpen. Dit jaar was het aantal stands behoorlijk groter dan voorgaande jaren. Er waren ruim 300 stands. Menigeen moest toch af en toe zoeken waar nu de uitgang was gebleven. Ook was er veel focus op IoT en hoe dit ingezet wordt om treinen, steden, ziekenhuizen of industrie te meten en te regelen. Naast de World of Solutions was er weer ruimte gereserveerd voor de DevNet zone. Hier kon men sessies bijwonen over programmeren, automatiseren en orkestreren. Daarnaast kon de echte programmeerliefhebber zijn hart ophalen in het hands on DevNet Lab.

Cisco Live 2017

Wifi beschikbaarheid; knap staaltje (net)werk

Dat Cisco vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen blijkt uit het netwerk dat neergelegd was om ons tijdens het event te voorzien in netwerkconnectiviteit, waar we ook waren. Al met al een knap staaltje werk. Om alle gasten te voorzien van life streams, informatie en wifi-connectiviteit zet Cisco elke editie van Cisco Live een eigen netwerk op. Dit jaar was ervoor gekozen om het netwerk volledig te automatiseren. Het netwerk was opgebouwd rondom de volgende componenten:

 • Nexus 7706 met dual Supervisor 2E in VPC voor core routing;
 • Catalyst 6807XL met quad Supervisor 6T in VSS voor Mandalay Bay congrescentrum;
 • Catalyst 6840 in VSS voor MGM Grand congrescentrum;
 • 3850 stack switches voor Bellagio congrescentrum;
 • 52 catalyst 3850-24XU switches voor IDF’s;
 • 430 catalyst 3560CX switches voor de access-laag;
 • 2 sets FirePOWER 9300 met SM44 blades draaiend in Inter-Chassis clustering mode;
 • 2 Nexus 7004 voor in het datacenter;
 • 2 UCS 5108 voor in het datacenter;
 • 16 B200 M4 blades;
 • 4 AFF 8060 NetApp controllers met 100 TB beschikbare storage;
 • 2 HA pairs of 8540 WLC voor het convention center;
 • 2 HA pairs of 8510 WLC voor het keynote-gedeelte;
 • 2100 3802 access points in de congresruimte;
 • 200 3702 access points in het keynote-gedeelte.

Voor het configureren van deze componenten is het volgende staging proces gehanteerd:

 • APIC-EM met PNP is ingezet voor alle 3850- en 3560-switches;
 • DHCP server met option 43 verwijzend naar APIC-EM controller;
 • APIC-EM vooraf geconfigureerd met configuratie templates inclusief variabelen;
 • Hostname, IP-adres and SNMP-locaties als variabelen;
 • Verbeterde projectcode en –configuratie.

Met de FirePOWER-apparatuur is de verdeling van aangesloten clients inzichtelijk te maken, zoals te zien is in onderstaande grafiek.

FirePOWER
De wireless statistieken geven een opmerkelijk beeld:

 • De piek van concurrent devices lag op 18.289;
 • Gemiddeld gebruikt meer dan 90% van de gekoppelde devices 5Ghz;
 • Er waren maar liefst 605 2.4 GHz- devices (SSID)
 • 35.442 unieke clients (van zondag t/m donderdag)
 • Per dag is er maar liefst 10TB aan data via wifi verstuurd. In totaal betekent dit 39 TB in een week!

Al met al is het indrukwekkend om te zien hoe Cisco het ieder jaar weer voor elkaar heeft om zo’n groot netwerk up and running te hebben. Volgend jaar ben ik graag weer aanwezig bij dit event, het is werkelijk ‘a great place to be’. Hopelijk heb ik je een beetje kunnen inspireren en prikkelt het om het zelf eens te beleven. En wie weet zien we elkaar daar!

Geïnteresseerd?

Michael Stolwijk
Neem contact op met onze specialist Michael Stolwijk

Michael Stolwijk is al bijna 26 jaar pre-sales Consultant in de IT en al enige jaren werkzaam bij Telindus. Ongebonden aan een bepaald marktsegment werkt hij binnen een brede en diverse klantenkring. Deze varieert van enterprise klanten tot service providers. Dit maakt dat Michael een duidelijke en heldere visie heeft op de impact van infrastructuren op de business processen van diverse organisaties. Dat ook IP-netwerken een brede diversiteit kennen, blijkt al uit de verschillen tussen enterprise-infrastructuren, waarbij beschikbaarheid en beveiliging van belang zijn, en ISP-infrastructuren, waarbij services en transport differentiatie van belang zijn.

Naast dat Michael één van de eerste CCIE’s is binnen Nederland, was hij ook de eerste Cisco-gecertificeerde mainframespecialist binnen Nederland die mainframekoppelingen op basis van Cisco wist te realiseren naar IP-omgevingen. Vanuit de bovenstaande kennisgebieden is het dan ook niet vreemd om Michael aan te treffen in de snel ontwikkelende wereld van de datacenters, waarbij unified computing, virtualisatie en software defined de nieuwe uitdagingen zijn geworden.

geen reacties
Plaats een reactie