Blog

Carrière routeplanning: kies je voor de reis of de bestemming

5 aug 2019

Zo rond de zomervakantieperiode neemt de normale werkdruk enigszins af en ontstaat er tijd voor andere zaken. Enerzijds biedt dit de ruimte om interne projecten weer de nodige extra aandacht te geven en anderzijds is dit uiteraard hét moment om zelf ook even vrij te nemen. Iedereen vult deze vrije tijd op zijn of haar eigen manier in. Zelf kies ik graag voor een gezinsvakantie, waarbij we het liefst samen zeilen. Voor mijn vrouw en kinderen is dit vooral leuk omdat we constant op nieuwe plekken komen en veel buiten zijn. Voor mij geldt dit natuurlijk ook, maar daarnaast is zeilen voor mij ook een manier om even stil te staan bij de afgelopen periode en weer vooruit te kijken. Op het water is weinig afleiding en is er tijd te kijken naar de overeenkomsten van het zeilen en mijn werk bij Telindus. Ik vertel je graag meer over mijn afgelopen jaar en carriére routeplanning in deze blog.

Joris Leupen door Joris Leupen

De wind bepaalt je route

Veel zeilers zullen herkennen dat als ze hun zeilroutes plannen, ze óf moeten afwijken van deze route vanwege onverwachte weersomstandigheden óf dat de motor bijgezet moet worden om de geplande bestemmingen nog te halen. Dit laatste doet uiteraard het zeilgevoel teniet en haalt de rust uit de vakantie. Ik probeer dit dan ook altijd te voorkomen en mijn bestemmingen te laten afhangen van het weer. Dit brengt je soms op plekken die je anders nooit had ontdekt en verrassend leuk kunnen zijn. Uiteraard valt dit soms ook tegen, maar ik stel me dan altijd de vraag wat ik liever had gehad: racen met de motor aan naar de geplande bestemming of heerlijk zeilen naar een andere, mogelijk iets minder leuke bestemming? Gaat het om de reis of om de bestemming? De een vindt het geen enkel probleem om niet te weten waar hij die avond zal overnachten, terwijl voor de ander het missen van een geplande bestemming een negatieve impact kan hebben op het humeur en dus het vakantiegevoel.

Op avontuur bij Telindus

Als ik kijk naar het afgelopen jaar en de analogie van het zeilen doortrek, was dit voor mij een dynamisch jaar, vergelijkbaar met een onstuimige zee met onverwachte windvlagen. Ik was vooral bezig met de reis en de koers van Telindus en eigenlijk niet zozeer met mijn persoonlijke bestemming. In mijn rol als Director Strategy & Solutions heb ik me grotendeels bezig mogen houden met overnames, langetermijnplannen voor de organisatie, relaties met onze partners en propositie, roadmaps en ontwikkelingen, met als doel onze klanten een ultieme ervaring te bieden met onze diensten. Totdat plotseling Geert Degezelle, onze voormalige Managing Director, te kennen gaf dat hij ging vertrekken om terug te keren naar zijn gezin in België. Voor mij was dat even een ongemakkelijk moment, een beetje afwijken of een andere haven aandoen is niet zo’n probleem, maar een kapitein die het schip gaat verlaten is toch wel even spannend. Vervolgens bood mij dit wel als navigator of gevoelsmatig eerste stuurman, de mogelijkheid om het roer over te nemen en gelukkig kreeg ik die kans. De oorspronkelijke route was weer realistisch voor mij en een nieuw avontuur voltrok zich.

Carrièreplanning

Veel mensen in mijn omgeving vragen mij hoe ik mijn carrièreplanning doe en vaak leg ik uit dat ik de exacte reis niet kan uitstippelen. De bestemming is altijd wel helder: een complexe uitdagende functie in een omgeving van collega’s die met dezelfde passie werken en waarmee ik ook plezier kan beleven. In de afgelopen 15 jaar heb ik veel verschillende rollen binnen Telindus vervuld, maar in vrijwel geen van de situaties heb ik ruim van tevoren mijn route uitgestippeld. Ik grijp altijd kansen aan op basis van mijn onderbuikgevoel en als het bijdraagt aan mijn bestemming. Om in de analogie van het zeilen te blijven: in mijn route op zee keer ik ook niet om, want dan bereik ik mijn bestemming niet. Wel laat ik me soms verleiden om die ene mooie baai in te gaan en te ankeren in plaats van het doorzeilen naar de haven die ik oorspronkelijk op mijn route had gepland. Ik geloof er in dat deze houding je in je carrière ook zal helpen. Als je een bepaalde functie voor ogen hebt en dat is het enige waar je gelukkig van kan worden, kan je je voorstellen hoe frustrerend dat kan zijn als je die functie vervolgens aan je neus voorbij ziet gaan. Als je openstaat voor de mogelijkheden die er op je pad komen, geloof ik dat je gelukkiger bent en op het juiste moment je bestemming bereikt.

Net als bij het zeilen, kijk ik ook in mijn carrière altijd even terug over de afgelopen periode, de reis en de bestemmingen die ik heb meegemaakt. Tijdens het zeilen doe ik dit vaak door een dag of twee na een bestemming een review achter te laten in een app voor zeilers. Hierin participeer ik, zodat medezeilers geholpen worden in hun zoektocht naar onontdekte plekjes. In mijn carrière heb ik in plaats van een review app, enerzijds mijn collega’s om ervaringen mee uit te wisselen en routes te bepalen en mijn blogs om mijn ervaringen in te delen. Als ik terugkijk op de afgelopen maanden als Managing Director, zou ik het maximaal aantal review sterren willen geven aan zowel de reis als de bestemming. In een korte periode hebben we met alle medewerkers van Telindus fantastische dingen kunnen doen bij onze klanten, genoten van uitjes en ons ingezet voor innovatie en strategisch partnerships. Wat mijn volgende bestemming gaat worden? In eerste instantie vanuit mijn huidige bestemming Telindus nog relevanter maken op het gebied van veilige platform diensten, door de organisatie te transformeren in een waardeketen gestuurd geheel. Om dat goed te kunnen doen, geniet ik eerst van de huidige bestemming en haal ik deze zomer op het water weer inspiratie op voor mijn werk bij Telindus.

Geïnteresseerd?

Joris Leupen
Neem contact op met onze specialist Joris Leupen

Joris Leupen is Managing Director bij Telindus Nederland. In die rol geeft hij leiding aan de verdere transformatie van Telindus naar een end-to-end IT-dienstverlener. Hierbij kan Joris bogen op ruime kennis en ervaring. Na zijn studie Technische Bedrijfskunde startte Joris in 2004 bij Telindus en vervulde sindsdien verschillende commerciële, operationele en strategische managementfuncties. Daarnaast heeft Joris diepgaande verandermanagementervaring opgedaan, heeft hij zijn MBA-graad behaald en heeft hij een bijdrage geleverd aan diverse integratieprojecten. Denk hierbij aan de integratie tussen Proximus en Telindus en de samenvoeging van Telindus en ISIT. Ook begeleidde Joris enkele overnames van Telindus. Vanuit zijn laatste rol als Director Strategy & Solutions was Joris medeverantwoordelijk voor het strategisch 3 jaren plan van Telindus. Dit plan heeft er onder meer voor gezorgd dat er meer focus is gekomen, het dienstenportfolio is uitgebreid, dat de NPS sterk is toegenomen en dat Telindus als onderneming een financieel gezonde groei heeft doorgemaakt. Het is Joris' ambitie Telindus als dienstverlener nog dichter bij de business-uitdagingen van de klant te brengen, zodat IT daadwerkelijk toegevoegde waarde oplevert.

geen reacties
Plaats een reactie