Blog

Access Connectivity

Bedrijfskritische toepassingen kunnen niet wachten op 5G

26 sep 2016

Er zijn vele verschuivingen waar te nemen in de IT-infrastructuur. Van private naar publieke cloud, van officetoepassingen naar analytics. Maar ook van wifi naar mobiel internet. Meer en meer gebruikers kiezen op klant- en kantoorlocaties bewust voor 4G in plaats van wifi. Gewoon omdat het kan, maar vooral omdat het sneller en gemakkelijker is. De gebruikers zijn zich veelal niet bewust van de kwetsbaarheden en afhankelijkheden die gerelateerd zijn aan het gebruik van publieke netwerken. Behalve deze bewustwording zullen bestuurders zelf actiever de synergiën moeten drijven tussen publieke en private netwerken om zo de beschikbaarheid, performance, security en compliancy van bedrijfskritische toepassingen te garanderen.

Albert Lentink door Albert Lentink

5G: een nieuw programmeerbaar ecosysteem
Zelfrijdende auto’s, vliegende taxi’s of pakketjes die met drones bezorgd worden, zijn aansprekende voorbeelden die duidelijk maken dat draadloze communicatie radicaal anders moet. Dit lukt niet met de netwerken van vandaag. Niet alleen de capaciteit (1000x) maar ook de snelheid moet drastisch omhoog (1 Gb/s). Wellicht nog belangrijker is dat de latency onder 1 milliseconde moet zijn om auto’s, taxi’s en het hele verkeer veiliger en betrouwbaar te maken. Al deze nieuwe kenmerken worden in een 5G-architectuur programmeerbaar beschikbaar gesteld aan bedrijven, al dan niet aan een branche. Bedrijven kunnen deze kenmerken in 5G zelf activeren. In feite zal de netwerk operator het beheer van de dienst overlaten aan de klant zelf. Net zoals dat bij de cloud al heel gewoon is.

5G is meer dan een dienst die je afneemt. Je neemt deel aan een volledig mobiel en verbonden maatschappij. Een ecosysteem waarin eenvoudig en veilig nieuwe schaalbare diensten continu naar de behoefte aan te passen zijn. Diensten die gebaseerd zijn op publieke en private infrastructuren die synergiën creëren tussen eigen netwerken en die van derden, waren voorheen strikt fysiek gescheiden. Door virtualisatie technieken met SDN en NFV realiseren partijen een hybride netwerk. Eén waarbij het bedrijf een eigen netwerk (slice) bij de operator definieert en diensten combineert van verschillende partijen (stitching). Kortom de domeinen, de demarcatie tussen de netwerken, vervagen.

5G
Bron: 5GPP 5G Vision document

Zelforganiserend netwerk
Automation en orchestration tools worden in datacenter- en serviceprovider omgevingen al veel toegepast. Network slicing- en services stitching-technieken worden vooraf gedefinieerd en zijn via portals on-demand met een paar simpele parameters te activeren. In plaats van vooraf gedefinieerde diensten, programmeert een bedrijf met 5G zelf zijn eigen diensten met network slicing en services stitching. De schaalbaarheid en beschikbaarheid van bedrijfskritische toepassingen is met gedistribueerde functies eenvoudig te realiseren. Het hybride 5G-netwerk is niet afhankelijk van de centrale core van een mobiele operator. Die core verplaatst zich automatisch en, indien gewenst, ook (exclusief) in de klantinfrastructuur voor de klant.

Met network slicing en services stitching realiseren bedrijven een flexibelere organisatie waar development en operations samen nieuwe blauwdrukken ontwerpen, bouwen en beheren. Blauwdrukken die strikt gemodelleerd zijn conform de geldende compliancy. Op elk willekeurig moment van de dag kan een auditor beschikken over de actuele manier waarop informatie verwerkt wordt, inclusief de historie met data over wie welke beveiligingsmaatregelen geactiveerd heeft en wat daarvan de status is.

Strikter modelleren is waardevoller dan sneller en goedkoper
Niet alleen de radiotechniek zorgt voor meer snelheid en bandbreedte, maar ook zorgt een vergroting van de zenderdichtheid voor een flinke stijging van de capaciteit en het bereik. Deze antennes zijn met 5G direct op een optische verbinding aangesloten voor de hoge bandbreedte, low latency en laag stroomverbruik. Lees hier meer over in de blog ‘5G mobiele netwerken: wireless communicatie met een dikke kabel‘ van mijn collega Tom Engels. Deze optische technieken worden al veel toegepast in bedrijfsnetwerken om grote datasets snel en veilig uit te wisselen tussen datacenters en campussen. Deze Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) omgevingen zijn al geschikt om 5G uit te rollen.

Bedrijven weten zelf goed welke kritische toepassingen er zijn. Door deze nu strikt te modelleren met automation- en orchestration tools is de infrastructuur sterk te vereenvoudigen en flexibel aan te bieden. Alle logica en afhankelijkheden zijn geprogrammeerd in één model. De configuratie is daarmee in feite uit de fysieke infrastructuur gehaald. Met deze strikte modellering realiseren bedrijven een uiterst schaalbare, veilige toekomstvaste architectuur. Voor deze omgevingen is 5G slechts een snellere radio, die met licht volautomatisch is aan te sluiten.

Organisaties die wachten op 5G krijgen een flinke uitdaging. Network operators bieden immers geen bedrijfsspecifieke toepassingen, laat staan bedrijfskritische toepassingen. Denk niet dat alleen bedrijven met een eigen campus of vele vestigingen voordeel kunnen doen met een hybride infrastructuur. Zij zijn misschien in staat om, net als bij energie opwekken, geld te ontvangen voor het terug leveren van mobiele capaciteit. Je hoeft niet een grote organisatie te zijn om met programmeren en mobiele apps succes te hebben. Whatsapp is ook zonder 5G groot geworden.

Geïnteresseerd?

Albert Lentink
Neem contact op met onze specialist Albert Lentink

Albert Lentink is Business Consultant en lid van de Advisory Board bij Telindus. Albert is al meer dan 20 jaar actief in het netwerk- en IT-landschap. Voornamelijk adviserend binnen de Service Providers markt in zowel binnen- als buitenland. Rode draad in zijn loopbaan is het realiseren van nieuwe innovatieve business modellen bij Service Providers voor zowel de consumenten als de zakelijke markt. Met zijn diepgaande expertise in business en technologie, van fiber-to-the-home tot webscale datacenters, van mobiel breedband tot IoT, adviseert hij klanten en de Telindus-directie over de te volgen koers. Albert werkt resultaatgedreven en met veel enthousiasme samen met directie, aandeelhouders en projectteams om mensen en dingen duurzaam met elkaar te verbinden. Daarnaast spreekt Albert regelmatig met aanstekelijk enthousiasme over de markontwikkelingen op seminars en andere vakgerelateerde bijeenkomsten.

geen reacties
Plaats een reactie