Blog

Cloud

Backup: cloud, BaaS of DMaaS?

11 nov 2016

Een tijdje geleden schreef ik een blog over backup naar de cloud en waar je dan eerst goed op moet letten voordat je daar gebruik van maakt. De vraag die ik wel eens te horen krijg is of een backup naar de cloud hetzelfde is als Backup as a Service (BaaS) of DataManagement as a Service (DMaaS). Verschillende namen worden in de markt door elkaar gebruikt en dat maakt vergelijken erg lastig. In deze blog zal ik een paar verschillende backup-diensten verduidelijken.

Bert Hoving door Bert Hoving

Verschil cloud-backup & Backup as a Service
Cloud-backup, ook wel online-backup genoemd,  is niet meer en niet minder dan de backup-gegevens van je server of PC opslaan bij een service provider. Dit kan middels een applicatie die door de service provider verstrekt wordt of een andere backup-applicatie of synchronisatietool. Cloud-backup kan ideaal zijn voor kleine bedrijven, zzp’ers en consumenten.

BaaS is een veel uitgebreidere dienst in vergelijking met cloud-backup. Het eerste verschil is de doelgroep. Waar cloud-backup vooral bedoeld is voor een backup van één of een paar PC’s, is Backup as a Service bestemd voor grotere organisaties met historische gegroeide, complexe en heterogene omgevingen met servers, databases en applicaties. BaaS bestaat uit drie bouwblokken namelijk backup storage, backup platform en backup & datamanagement diensten. Op deze drie bouwblokken kom ik terug in mijn volgende blog.

DataManagement as a Service meer dan Backup as a Service
DMaaS gaat nog een stap verder dan BaaS. Bij BaaS ligt de nadruk op het kunnen restoren van bestanden, databases en systemen die voorzien in vorige versies of om gebruikersfouten te kunnen herstellen. Bij DMaaS is er ook een voorziening voor disaster recovery. Dit betekent dat er binnen afzienbare tijd (de gestelde RTO) de meest recente versie van de gehele dataset weer opgestart kan worden na een calamiteit. DataManagement heeft ook betrekking op datalifecycle-management, data resource management en datamining.

BaaS is net als andere cloud-onderwerpen geen doel op zich, maar onlosmakelijk verbonden aan de hoger gelegen thema’s en doelstellingen van een organisatie zoals security, cloud, personeel en compliancy. Wil je verder geadviseerd worden over BaaS en DMaaS? Neem dan contact met mij op.

Geïnteresseerd?

Bert Hoving
Neem contact op met onze specialist Bert Hoving

Bert Hoving is pre-sales Consultant bij Telindus. In deze functie adviseert hij vooral non-profit organisaties op het kennisgebied van storage- en datacenter infrastructuren en datamanagement- en protectie. Door de ervaring die hij gedurende tientallen jaren heeft opgebouwd rond storage en datamanagement, waarvan ruim zeven jaar bij Telindus, kan je spreken van een specialist met brede kennis van de uitdagingen in de markt, de oplossingen en de spelers. Deze kennis past hij dan ook toe bij de beantwoording van Europese Aanbestedingen voor datacenter infrastructuren en zogenaamde converged infrastructures voor gemeentes, hogescholen, universiteiten en andere instanties.

Doordat Bert de functionele behoefte van organisaties goed begrijpt, is hij als consultant uitstekend in staat deze te vertalen naar de meest optimale oplossing tegen de laagste kosten. Het resultaat hiervan is een oplossing met een lagere TCO, eenvoudiger beheer, een betere bezettingsgraad en een oplossing die klaar is voor de cloud.

Een groot deel van zijn vrije tijd besteedt Bert aan zijn drie windhonden.

geen reacties
Plaats een reactie