Blog

Datacenter

8 vragen voordat je backup naar de cloud gaat

6 apr 2016

De cloud-first-strategie wordt door steeds meer organisaties geadopteerd. Vaak gaat het om applicaties of om delen van de infrastructuur die afgenomen worden bij de providers. De andere route naar de cloud, is de specialistische route. Hier worden leveranciers van infrastructuren of applicaties betrokken bij het technische of operationele beheer. Het is voor de meeste instanties niet realistisch om alles direct buiten de deur te zetten, omdat de impact voor de ICT-organisatie groot is. Daarom volgt meestal een gefaseerde invoering van cloud, waarbij de backup vaak als eerste naar de cloud gaat. In deze blog deel ik 8 belangrijke vragen die ik iedereen aanraad om te beantwoorden, nog voordat de verhuizing van backup naar de cloud in werking gezet wordt.

Bert Hoving door Bert Hoving

Het is logisch dat backup steeds vaker als kandidaat gezien wordt om naar de cloud te brengen. Het backuppen van data is een noodzakelijk kwaad. Het heeft weinig tot niets te maken met de kernactiviteiten van de organisatie en als alles goed gaat heb je er eigenlijk helemaal niets aan. Pas wanneer data corrupt is of is kwijtgeraakt, komen de gedane investeringen tot zijn recht. Het valt echter niet mee om de backup (applicatie, infrastructuur) volledig naar de cloud te brengen. De backup-applicatie is zo nauw verbonden met de (virtuele) servers, storagesystemen en applicaties dat er niet even een ‘knip’ gemaakt kan worden tussen productie en backup. Wel is het relatief eenvoudig om alleen de backup-data in de cloud op te slaan.

Er zijn 8 belangrijke vragen om te beantwoorden, voordat je backup-data in de cloud opslaat:

Wat is het doel?
Mogelijke antwoorden zijn:

  • Voorspelbare kosten. Zijn deze kosten wel zo voorspelbaar? Het is lastig te voorspellen hoeveel storagecapaciteit nodig is, wanneer er nu nog tapes gebruikt worden.
  • Flexibiliteit en opschalen. Geen investeringen en geen projecten, eenvoudig gebruiken en betalen naar behoefte.
  • Je wilt af van tape, maar je hebt geen tweede datacenter/locatie.
  • Je wilt bij een ramp de backup-data gemakkelijk kunnen gebruiken voor de tijdelijke uitwijkomgeving. De servers voor de uitwijk worden pas gebruikt bij een uitwijksituatie en bij een uitwijktest.

Welke cloud-storage-provider kies je?
De keuze hangt af van technische mogelijkheden van de gebruikte backup-applicatie, maar ook van het vertrouwen in de gekozen leverancier. Meestal wordt REST based API gebruikt en object-storage, zoals Amazon S3 of Azure Blob-storage. Wat als de provider besluit te stoppen met de dienst of erger nog, failliet gaat? Er zijn voorbeelden te over, zoals Nirvanix die op 16 september 2013 zijn klanten nog 2 weken de tijd gaf om hun data ergens anders naar toe te verplaatsen. Zo ook HP’s public cloud Helion, zij gaven de gebruikers tot 31 januari 2016 de tijd om alles te migreren. Dit was 3 maanden na de aankondiging dat ze gingen stoppen. De hoeveelheid backup-data is meestal meer dan de primaire data en dat verplaats je niet even snel naar een andere locatie, besef dat goed!

Wat zijn de kosten?
De kosten bestaan uit verschillende componenten, zoals prijs per GB, IO’s, dataverkeer en de kosten voor de verbinding. Bij backup gaat het vooral om de prijs per GB, want erg veel IO’s vinden er niet plaats. Daarnaast wordt dataverkeer meestal alleen doorbelast bij lezen c.q. restoren van data. In het geval dat er nog een extra kopie van de data naar een andere cloud-provider gemaakt wordt, dan is er net zoveel uitgaand als inkomend dataverkeer. De prijs per GB hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid kopieën van de data die bewaard worden en of deze kopieën op één locatie of meerdere, geografisch gescheiden locaties staan. Data-deduplicatie is een must om de hoeveelheid opgeslagen data, en dus de kosten, binnen de perken te houden.

Wat is de beschikbaarheid?
Elke public cloud-provider kampt wel eens met downtime. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden, maar voor backup en restore is dit in de meeste gevallen overkomelijk. Check de SLA die je hebt met de eindgebruikers.

Welke bandbreedte is nodig?
Als de totale hoeveelheid data 200TB bedraagt en de dagelijkse wijzigingsgraad 2% is, dan zal er 4TB opgeslagen moeten worden. Wil je dit in maximaal 12 uur afronden dan is een bandbreedte van 1Gbit/s vereist. Ook moet je rekening houden met de benodigde restoresnelheid. Stel je hebt een applicatie met 10TB data, hoe snel moet je in staat zijn de complete dataset terug te zetten? Waarschijnlijk is 1Gbit/s dan niet voldoende of je moet ook lokaal een kopie van de backup-data bijhouden.

Wat als er dataverlies optreedt?
Hoe ben je er zeker van dat de data betrouwbaar is opgeslagen en dat er geen corruptie kan optreden? Er zijn organisaties die de data zowel bij Azure als bij Amazon opslaan voor het geval dat er iets met de opgeslagen data gebeurt of met de provider.

Is de data bij de cloud-storage-provider beveiligd?
En hoe is de data beveiligd? Ook hier is de Wet Meldplicht Datalekken van toepassing. De mate van beveiliging middels data-encryptie hangt onder andere af van waar de data versleuteld wordt, welke data-encryptie-methode is geïmplementeerd en wie de sleutels beheert. In een backup-omgeving wil je dat de data versleuteld is, voordat het verstuurd wordt naar de cloud. De backup-applicatie zorgt voor de versleuteling en dus is alle data bij de cloud-storage-provider ook versleuteld opgeslagen en veilig. Houd er rekening mee dat versleutelde data niet meer te dedupliceren is. Eerst dedupliceren en daarna versleutelen is wel mogelijk.

Hoe krijg ik de data t.z.t. weer uit de cloud of bij een andere provider?
Een contract loopt af, de dienstverlening valt tegen of de partij kan de ontwikkelingen in de markt niet voldoende bijhouden. Dit is slechts een greep uit de redenen waarom je op een gegeven moment de data weer terug wilt halen. Ook voor de marktwerking wil je niet voor onbepaalde tijd verbonden blijven aan één cloud-storage-provider. Hoe migreer ik de data naar een andere provider? Biedt de backup-applicatie de mogelijkheid om de data te migreren zonder ‘rehydration’ en opnieuw deduplicatie? En zonder decryptie en opnieuw encryptie? Wordt hierbij de snelheid beperkt gehouden door de eerste provider in verband met de gekozen storage SLA? Hoeveel kosten gaan er gemoeid met de migratie in verband met de doorbelasting van dataverkeer?

Cloud-first, het zijn slechts twee woorden en het klinkt zo eenvoudig. Toch is het erg belangrijk om hier niet te gemakkelijk over te denken. Je geeft immers wel je data en dus waardevolle informatie van de hele organisatie uit handen. Laat je daarom adviseren, zodat het in één keer goed gebeurt.

Geïnteresseerd?

Bert Hoving
Neem contact op met onze specialist Bert Hoving

Bert Hoving is pre-sales Consultant bij Telindus. In deze functie adviseert hij vooral non-profit organisaties op het kennisgebied van storage- en datacenter infrastructuren en datamanagement- en protectie. Door de ervaring die hij gedurende tientallen jaren heeft opgebouwd rond storage en datamanagement, waarvan ruim zeven jaar bij Telindus, kan je spreken van een specialist met brede kennis van de uitdagingen in de markt, de oplossingen en de spelers. Deze kennis past hij dan ook toe bij de beantwoording van Europese Aanbestedingen voor datacenter infrastructuren en zogenaamde converged infrastructures voor gemeentes, hogescholen, universiteiten en andere instanties.

Doordat Bert de functionele behoefte van organisaties goed begrijpt, is hij als consultant uitstekend in staat deze te vertalen naar de meest optimale oplossing tegen de laagste kosten. Het resultaat hiervan is een oplossing met een lagere TCO, eenvoudiger beheer, een betere bezettingsgraad en een oplossing die klaar is voor de cloud.

Een groot deel van zijn vrije tijd besteedt Bert aan zijn drie windhonden.

geen reacties
Plaats een reactie