Blog

Cloud Managed Services Security Services

De 10 meest gestelde vragen over Data Availability Suite backup-service

7 mei 2018

Sinds een paar maanden benaderen we onze klanten met de Data Availability Suite. Deze dienst van Telindus bespaart u tijd en moeite bij het beheer van de backup-infrastructuur en -software. Data Availability Suite zorgt ervoor dat uw data op een beveiligde en gecertificeerde manier wordt veiliggesteld buiten uw eigen datacenter. En u betaalt daarvoor alleen wat u gebruikt, meer of minder, zonder investeringen vooraf. Ik kan er nog veel meer over schrijven maar dat is niet mijn bedoeling met deze blog. Tijdens de gesprekken met klanten worden er vragen gesteld over Data Availability Suite, zowel functionele als technische vragen. Maar ook vragen over het dienstenniveau, informatiebeveiliging en het afrekenmodel. Nu is het zeker niet zo dat we de vragen niet nog een keer willen beantwoorden, integendeel zelfs. Maar het lezen van de vragen en antwoorden geeft snel een goed beeld van de Data Availability Suite. Daarom zet ik de meest gestelde vragen op een rij in deze blog.

Bert Hoving door Bert Hoving

Vraag 1: Ik heb zelf de backup-software en voldoende kennis daarvan. Kan ik dan ook gebruikmaken van Data Availability Suite?

Ja, Data Availability Suite is modulair. Storage vormt de basis en kan gebruikt worden voor elke backup-applicatie die naar disks en/of cloud kan back-uppen. Wij hebben kennis van encryptie, security en cloud en beheren daarnaast verbinding, storage en cloud. U bent verzekerd van een betrouwbare en beveiligde opslag van uw data buiten uw eigen omgeving en betaalt slechts wat u gebruikt.

Vraag 2: Ons IT-team moet meer tijd kunnen besteden aan nieuwe applicaties om te kunnen innoveren. Ook moeten we de dienstverlening voor onze gebruikers uitbreiden. Kunnen we de back-up volledig uitbesteden met Data Availability Suite?

Ja, bij gebruik van alle modules (storage, platform en fully managed) wordt de back-up volledig uitbesteed volgens vooraf overeengekomen SLA’s. Ook alle restores worden door ons uitgevoerd als u dat wilt. U behoudt zelf de regie en heeft daarnaast altijd de mogelijkheid toch zelf acties uit te voeren.

Vraag 3: Kan ik zelf bepalen waar de backup-data in de cloud wordt opgeslagen?

Op het moment van schrijven van deze blog werken we hiervoor samen met Amazon Web Services (AWS). De backup-data wordt binnen de Europese Unie opgeslagen op Amazon S3 object storage. Naast Amazon werken we ook met andere partners en bieden we binnenkort ook andere opties voor backup-data in de cloud.

Vraag 4:  Hebben we niet een hele dikke verbinding nodig om te kunnen back-uppen naar de cloud?

Nee, de backup-data wordt gecomprimeerd en gededupliceerd en alleen de nieuwe en gewijzigde data gaat naar de cloud. Gemiddeld is dat minder dan twee procent van de totaal te back-uppen data. De verbinding moet breed genoeg zijn om de dagelijkse wijzigingen te kunnen verwerken. Ook moet er rekening gehouden worden met vereiste restoresnelheid. In eerste plaats wordt de restore uitgevoerd vanaf de eerste kopie die lokaal staat. Als het echter om oudere data gaat of als de lokale kopie niet beschikbaar is dan moet de restore vanuit de cloud gedaan worden. Voor de eerste back-up kan ‘snowball’ gebruikt worden. Dit is een object storage appliance die eerst direct in het netwerk wordt opgenomen en vervolgens naar het datacenter wordt gebracht.

Vraag 5: Wat als we in de toekomst minder willen back-uppen. Kan dat?

Ja, Data Availability Suite is zeer flexibel en kan eenvoudig geschaald worden, zowel naar boven als naar beneden. Per maand wordt gemeten hoeveel systemen er meegenomen zijn in de back-up en hoeveel storage er is gebruikt. U betaalt steeds alleen wat u hebt gebruikt in de afgelopen maand.

Vraag 6: Wat gebeurt er als het gebruik harder groeit dan vooraf ingeschat? Dan loopt toch ook de lokale backup-storage vol? Wie merkt dat op?

Telindus bewaakt de backup-infrastructuur en houdt tevens de capaciteit in de gaten. Zodra de (lokale) capaciteit vol dreigt te raken, wordt die door Telindus uitgebreid.

Vraag 7: Is er een exitprocedure voor als ik wil stoppen met de dienst?

Mocht om wat voor reden dan ook de overeenkomst worden gestopt, dan krijgt u zelf alle rechten van en toegang tot de opgeslagen data. Als u dat wilt dan zal Telindus meewerken met de datamigratie naar een ander backup-platform. Ook kunt u een bevestiging krijgen dat alle data gewist is.

Vraag 8: Hoe ben ik er zeker van dat mijn data niet door andere gelezen kan worden?

De omgeving is volledig multi-tenant ingericht. Elke klant heeft alleen toegang tot zijn eigen data. Daarnaast wordt de data al versleuteld voordat die over het internet gaat. Ook is de data versleuteld opgeslagen in de cloud. Hierbij is het mogelijk dat u zelf de encryptie-keys beheert met uw eigen key management server.

Vraag 9: We willen de data in Nederland opgeslagen hebben. Kan dat?

In eerste instantie zijn er twee opties voor opslag van de backup-data. De eerste is bij Amazon Web Services en de tweede optie is op een dedicated storagesysteem in een datacenter van de klant. Amazon heeft geen datacenter in Nederland, wel in o.a. Frankfurt en in Ierland. In de toekomst willen we alternatieve opties kunnen bieden waaronder bij een Nederlandse cloud-storage provider.

De AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming of GDPR is tot stand gekomen met als doel bescherming van persoonsgegevens. Een tweede doel van de AVG is het bevorderen van vrij transporteren van persoonsgegevens binnen de Europese Unie. Deze wet is geldig in alle deelstaten van de EU. Wettelijk gezien is er dus geen reden om te eisen of wensen dat de persoonsgegevens in Nederland opgeslagen moeten zijn.

Vraag 10: Is er een bewerkersovereenkomst nodig i.v.m. de AVG (GDPR)?

Bij het gebruik van Data Availability Suite is Telindus de bewerker van de persoonsgegevens en dus heeft u een bewerkersovereenkomst nodig met Telindus. Wij hebben hiervoor een template die u kunt gebruiken.

Heeft u nog andere vragen? Stel ze aan mij, ik beantwoord ze graag. Of bent u benieuwd of Data Availability Suite ook bij u past? Neem contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Geïnteresseerd?

Bert Hoving
Neem contact op met onze specialist Bert Hoving

Bert Hoving is pre-sales Consultant bij Telindus. In deze functie adviseert hij vooral non-profit organisaties op het kennisgebied van storage- en datacenter infrastructuren en datamanagement- en protectie. Door de ervaring die hij gedurende tientallen jaren heeft opgebouwd rond storage en datamanagement, waarvan ruim zeven jaar bij Telindus, kan je spreken van een specialist met brede kennis van de uitdagingen in de markt, de oplossingen en de spelers. Deze kennis past hij dan ook toe bij de beantwoording van Europese Aanbestedingen voor datacenter infrastructuren en zogenaamde converged infrastructures voor gemeentes, hogescholen, universiteiten en andere instanties.

Doordat Bert de functionele behoefte van organisaties goed begrijpt, is hij als consultant uitstekend in staat deze te vertalen naar de meest optimale oplossing tegen de laagste kosten. Het resultaat hiervan is een oplossing met een lagere TCO, eenvoudiger beheer, een betere bezettingsgraad en een oplossing die klaar is voor de cloud.

Een groot deel van zijn vrije tijd besteedt Bert aan zijn drie windhonden.

geen reacties
Plaats een reactie